Mitt Vackraste Jag

DIY – Så gör du apelsindoftande sockerskrubb

Det är superlätt att tillverka egen apelsindoftande sockerskrubb. Allt som behövs har du förmodligen redan hemma i köket. I det här receptet tipsar jag om en ljuvligt doftande apelsinskrubb med värmande kardemumma. Till skrubben behövs en relativt neutral olja. Jag använde mig av Rapsolja som hade en svag jordig lukt som passar bra tillsammans med apelsin. Självklart går det att använda Olivolja, men jag tycker att olivolja har en tendens att ta över och dölja den underbara doften av apelsin. Det går utmärkt att använda färdigmalen kardemumma, men hela kardemummakärnor doftar så otroligt mycket godare.

Sockerskrubb är betydligt skonsammare och mindre uttorkande på huden jämfört med saltskrubb. Däremot är det ändå bra att skrubba försiktigt. Huden är känsligare än vad man tror och det är först efter några timmar som det märks om man skrubbade för hårt. Det är bättre att skrubba försiktigt och upprepa 1 gång per vecka.

Visste du att när huden är nyskrubbad så tar solbrännan bättre och du får en jämnare färg. Tänk på att huden är mer solkänslig 1-2 dagar efter en skrubb så börja försiktigt för att undvika att du bränner dig.

Recept på apelsindoftande sockerskrubb

1 dl socker (ekologiskt)
½ dl olja ex Mandel, Oliv eller Raps
Skalet från 1 apelsin (ekologisk)
1/4 kryddmått Hel kardemumma (kan uteslutas)

Blanda socker och olja med rivet apelsinskal. Krossa kardemummakärnorna i en mortel och blanda ner. Rör runt ordentligt. Blandningen kan sparas flera veckor i glasburk.
Använd skrubben i duschen eller badet. Blöt huden och ta en rejäl näve av sockerskrubben och massera hela kroppen utom ansiktet. Skölj av och handdukstorka huden som nu är mjuk len och väl återfuktad.

diy recept på apelsindoftande sockerskrubb