Mitt Vackraste Jag

Brännässla – Gör egen nässelpesto

Det är spännande att upptäcka hur mycket det finns i naturen som går att smörja på huden eller äta. Du har säkert provat nässelsoppa någon gång, men visste du att nässlans frön går att använda för att göra supergod och nyttig Pesto? Nässla är vår absolut näringsrikaste vildgrönsak. 100 gram brännässla ger halva dagsbehovet av kalcium och massor av järn, vilket vi kvinnor har extra stort behov av.

Det är fröna från nässlan som används för att göra nässelpesto. Bästa tiden är nu på hösten när nässlorna är fulla av fröställningar. Plocka loss fröställningarna från nässlorna och försök att undvika att bränna dig. Att bränna sig på nässlor är inte farligt, men det är ganska obehagligt. Tips är att använda plasthandskar och en sax, vilket jag hade missat. Det resulterade i rejält brända fingrar med flera små brännblåsor.

När du plockat loss fröställningarna rostar dem i omgångar i en torr stekpanna tills de är nästan helt torra. När fröställningarna är rostade är det lätt att rensa så att endast fröna blir kvar. Därefter mortlar du fröna så att de får en grötliknande konsistens. Blanda sedan alltsammans med olivolja, lite riven parmesanost och örtsalt. Eftersom jag gillar nässelsmaken valde jag att blanda peston med så lite olja som möjligt och fick därmed en grötliknande konsistens. Även om den färdiga nässelpeston inte riktigt gör sig på bild så är den supergod att äta på smörgås eller till pasta.

Peston håller ca 1 vecka i kylskåp och vill du spara den längre går det utmärkt att frysa i mindre portionsstorlekar.

nassel-pesto